Valg av kattedo (Ni liv)

Valg av kattedo

På tide med nyttigpraktisk innlegg igjen!

Som ny katteeier er det mange ting man skal tenke igjennom. Skal katten være ute eller inne? Får den sove i sengen? Hvilke deler av leiligheten har den evt. ikke adgang til? Hva slags mat skal den få, og hvilke leker vil bli populære?

En ting mange kanskje ikke har tenkt over er valget av kattedo, og kattesand.

Riktig kattedo, kattesand og vedlikehold av denne er veldig viktig i et kattehjem, og spesielt om et er snakk om innekatter. Et eksempel fra kattebloggens egen hverdag hadde vi så sent som i går kveld. Det ble veldig sent, og matmor og matfar tenkte å det sikkert gikk greit om vi ventet til i dag med å tømme doene (vi tømmer vanligvis 1-2 ganger pr. dag). Dette var tydeligvis ikke lillemann enig i, så han hoppet opp i sengen og gjorde sitt fornødne rett foran ansiktene våre, i ren protest. Den sene kvelden ble dermed enda senere, da vi måtte til med sengetøyskift og kattedotømming likevel.

Lillegutt en av de første dagene vi hadde ham. Var vel trygt og godt oppi der?
Enda godt vi tømmer kassene ofte!

Her i huset har vi brukt klumpesand siden første dagen Smula var på plass. Dette har fungert veldig fint. For de som ikke vet, fungerer klumpesand slik at når katten tisser klumper sanden seg slik at det hele blir forstenet, og man kan plukke det ut med en spesialspade når man tømmer kassen. Da siler man den ubrukte sanden tilbake i kassa og kaster det som skal kastes i en pose. Forholdsvis lettvint å vedlikeholde.

Når det gjelder do kan man velge å bruke en helt vanlig plastkasse, men katter sparker og ordner så fælt når de er på do at det ofte er sand utover hele gulvet etterpå. Vi har derfor gått til innkjøp av en do med tak til Smula, mye mer privatliv for henne, og mindre søl for oss. Vær også oppmerksom på at katter er kresne dyr som vet hvordan de vil ha det. Er det noe som er "feil" kan de fort begynne å protestere, slik Smula gjorde da vi kjøpte denne doen. Hun begynte å gjøre fra seg rundt omkring, og vi måtte begynne å gjette oss til hva som kunne være galt. Det viste seg at det holdt at vi tok av luka hun måtte igjennom for å komme seg inn på den nye doen.

Det finnes også flere andre alternativ som er gode. F.eks PeeWee pelletsdo (les mer her), dette er et svært billig og miljøvennlig produkt. Den fungerer slik at det er to beholdere over hverandre. I den øverste er det en sil nederst, og når katten tisser løser pelletsene seg opp slik at når katten graver og krafser rundt faller dette rett ned i etasjen under. Når kassen skal tømmes bruker man en spade til å fjerne avføring, og tar ut og tømmer beholderen under. Veldig lettvint, dessuten kan man kjøpe pellets billig på felleskjøpet, så slipper man dyre utgifter på dyr klumpesand fra dyrebutikken.

Noen klarer også å lære kattene sine å bruke denne varianten, hvor katten rett og slett bruker husstandens vannklosett. Denne har jeg dessverre ingen erfaring med, så har ingen anelse om hvordan man lærer katten opp til å forstå at det er nettopp dette den skal bruke det til, men interressant at det er mulig!

Adferdsproblemer og avføring andre steder enn i kassen kan også være tegn mistrivsel, sykdom eller andre ting katten er misfornøyd med, så om katten gjør fra seg andre steder enn i kassen bør dette tas på alvor. Mer om dette kommer senere.

Håper noen fikk noen gode kattedoideer nå. Hygiene er jo viktig for de fleste av oss, og katter som er ekstremt renslige dyr setter pris på et godt og rent toalett.

- Matmor

3 kommentarer

Eldeen - 10.jun.2011 @ 13:35
Kjempefint innlegg om kattedoer. :) Vi hadde også problemer med at den ene katten begynte å gå på do alle andre steder enn i doen. Det viste seg at problemet var at matskålene sto for nærme, og at den lille frøkna ikke likte å gå på do i nærheten av der hun skulle spise - forståelig nok. Det tok noen dager før vi skjønte hva som var problemet, men da vi skjønte det, gikk problemet heldigvis over veldig fort. Nå går heldigvis alle kattene på do ute, så nå slipper vi å tenke på kattedo lenger. :)

Jeanette G Larsen - 10.jun.2011 @ 14:24
Innekatten vår (Milli) bruker kattedo med lokk over, slik at hun ikke graver ut all sanda på gulvet! Jeg synes det er veldig praktisk jeg:))

dyrasliv - 10.jun.2011 @ 14:27
Mine gammle katter protesterte noe veldig, grunnen til dette var at jeg hadde satt doen på stua. Den skulle stå på do. Enkelt og greit. :P

Skriv en ny kommentar

Et innekatteliv

Et innekatteliv

22, Sørum

23 år gammel entusiastisk matmor som skriver om sine to innekatter, katter generelt, utstyr og tips og råd.

Kategorier

Arkiv

hits